Csak tőlünk, csak neked

Az esküvők szervezése komoly piac. Itt már mindent megkaphatsz. És ez jól is van így. Az élet kivételes, ragyogó pillanatai meg is érdemelnek ennyi figyelmet.

Ha viszont úgy hozza a sors, hogy ránk is felfigyelsz, azt láthatod: bennünk az a különleges, hogy egyszeriek vagyunk és megismételhetetlenek.

Csak azért nem írhatjuk azt, hogy a párját ritkítja, amit csinálunk, mert egyáltalán nincsen párja annak, amit csinálunk. Híven ahhoz a tudáshoz, amely a garabonciás esketést hitelesen és elkötelezetten a magyar őshagyományból, a magyar garabonciásokról megőrzött hiedelemmondákból származtatja. S híven ahhoz a tudáshoz, amely a magyar népmesekincsben megőrzött, személyes beavatásra, s ezzel együtt párkapcsolati beavatásra alkalmas varázsmesék évtizedes kutatásán, s a kutatási eredmények előadásán, publikálásán, irodalmi művekbe transzformálásán alapul.

Így aztán tény és való, hogy rajtunk kívül senki más, sehol a világon nem tart garabonciás esküvőt. Tény és való, hogy rajtunk kívül senki más, sehol a világon nem mondja ki rátok a garabonciás áldást. Tény és való, hogy rajtunk kívül senki más, sehol a világon nem választja ki olyan nagy garral a nektek, csak nektek szóló magyar népmesei varázsszöveget, mint ahogyan ezt mi tesszük.

Mert rajtunk, a magyarul gondolkodó, magyarul érző, a magyar ősiségben rejtve rejtező garabonciásokon kívül senki más a világon nem érti, mit jelent az, hogy egy fiatal pár az Ég és a Föld Menyegzőjét követően tojáshéjba száll. Hogy azzal induljanak együtt a saját nászútjukra. Hogy aztán a szüntelen teremtés tiszteletére bárhol, bárkinél vendégek lehessenek, amikor csak a kedvük úgy tartja.

A többi nemzetek jobbára még azt a szót sem tudják értelmezni, lefordítani a maguk nyelvére, hogy mi is az a garabonciás. Különösen nem tudnának hát mit kezdeni a világtojás mára már széttöredezett tojásának héjában megőrzött szüntelen teremtéssel. Azzal, ahogy amit a garabonciás tud, az bizony volt is, van is, lesz is.

Mi mindenesetre itt vagyunk. Voltunk, vagyunk, s hozzá még leszünk. Miként a különállás burka is csak meghasad, ahogy áldomás közben a korty kortyot követ, amikor elnyel a világ, s te is elnyeled a világot. Ahogy a kő kövön marad, amikor a föld is földet ér, hogy szakasztott úgy legyen minden, ahogy éppen szakadatlanul is lenne.

Találjatok ránk, s akkor találva találó lesz minden körülöttünk.

Az Ég szerelmére, s a magunk örömére. A szerelmetek ünneplésére. A házasságotok soha nem múló tiszteletére.