Hogyan talál rátok a saját mesétek?

A garabonciás áldás rítuscselekményét megelőző felkészülés fontos eleme, hogy a garabonciás azzal az elhatározással hallgatja meg és kérdezi végig a ti személyes történeteteket, hogy megtalálja a hozzátok illő ősi magyar varázsmesét, amelynek üzenete a garabonciás áldásnak köszönhetően a ti magyar evangéliumotokká nemesedhet. Ezen a felkészülésen ti pontosan megismerhetitek, mit jelenthet számotokra az Ég és a Föld Menyegzője. A garabonciás pedig megtudhatja: az esketés közben a ti épülésetekre milyen mese tanulságával gazdagodhat a közönségetek.

Tovább

Hogy megy a gyűrű vándorútra?

Most a gyűrű kiválasztását hoznám szóba, különösen azért is, mert a jegygyűrű az a tárgy, amelyik jó esetben egy életen át jelet ad arról, hogy valakivel összetartozol. Az esküvői ruhákat visszaadod a kölcsönzőbe, az esküvői tortát felszeletelitek, az esküvői fotóalbumot sűrű lapozgatás után gondosan egy szekrénybe helyezed, hiszen az újabb és újabb ragyogó útjaitokról aztán újabb és újabb képsorozatok születnek, amelyekbe szintén szívesen belefeledkeztek. De a gyűrű örök darab. Mindig ott ékeskedik az ujjadon. Kifejezve azt, hogy házas vagy, s talán még kifejezve valami mást is.

Tovább

Milyen zene méltó az Ég és a Föld Menyegzőjéhez?

Ez az egyik legfontosabb kérdés. Soha nem lehet alábecsülni a jelentőségét. Számos gyönyörű esküvőn voltam már vendég, szépséges, megható és meghitt, szerelemmel teljes pillanatok tanúja voltam, a vacsora alatt pedig aztán kellemes háttérmuzsikák kíséretével folyt a derűs, az ifjú pár örömében mindenben osztozó társalgás. Hogy aztán a nyitótánc után elszabaduljon valami, amit nagyon sokan jó mulatságnak találnak, de én ezzel nem vagyok így.

Tovább

Áldást kérni, áldást osztani vagy áldást kinyilvánítani?

A honlapra szánt anyagokat olvasva Márta azt kérdezte, hogy szerintem valóban az-e a helyes kifejezés a garabonciás áldás kimondásakor történtek leírására, hogy ott áldás osztása zajlik. Mert talán nem mindegy, hogy áldást osztunk, vagy áldást kérünk. Nyelvi finomságnak tűnt ez a kérdés, de aztán hozzátette azt is, miért kérdezi.

Tovább

Ami szellemi, és ami személyes

Az első blogbejegyzésemben hitet tettem amellett, hogy a garabonciás áldás kinyilvánításának minden lehetséges útja-módja főként és elsősorban szellemi út. Most ehhez még annyit szeretnék hozzátenni, hogy ami szellemi, az számomra személyes is. Tisztán láthatóan, jól követhetően és mély beleéléssel érzékelhetően az.

Hadd tegyek erről vallomást éppen a képek nyelvén. A magyar őshagyomány hét rendbéli útjára utalva, s hozzá még a honlap Kezdőlapját is képbe hozva.

Tovább

Milyen volt az első garabonciás esküvő?

Mondanám, hogy olyan, amilyennek megálmodtuk. De még csak ez sem lenne igaz. Mert nem volt terv. Csak annyi, hogy átadjuk magunkat az élménynek. Jelen leszünk minden pillanatban. Egymás iránti teljes odaadással. És a léleklyukak ősi misztériuma iránti minden lehetséges nyitottsággal. Ez is Márta ajándéka volt nekem. Ő gondolta úgy, hogy az lenne a helyes, ha a polgári esküvőnk és az ő hite szerinti unitárius esküvőnk mellett lenne egy garabonciás esküvőnk is. Az én hitem szerint.

Tovább

Garabonciás Áldás

Milyen volt az első garabonciás áldást osztó esküvő?

Ez a blog egyebek mellett valami olyan kérdezz-felelek játék, amelyikben megpróbálom kitalálni a kérdéseket, amelyek elsőre bárkiben felötlenének, s aztán megválaszolom őket. Mondom akkor az első kérdést, s megadom rá az első választ. Ha azt hallanám, hogy garabonciás esküvő, s előzetesen nem lenne háttértudásom erről a folklórhagyományról, azt kérdezném, mi ez az egész. Honnan jön, mennyiben ősi, mennyiben hiteles, mennyiben érezhetem a magaménak.

Tovább